Giel Molenberg Massages

Een gezond lichaam begint bij een goede lichamelijke onderhoud

Bindweefselmassage

Wat is bindweefselmassage?
Bindweefselmassage is een vorm van massage, waarbij een mechanische prikkel aan specifieke zenuwvezels in het onderhuids bindweefsel wordt gegeven. Dit is de laag die zich tussen de spieren en de huid bevindt. Bindweefselmassage is een reflexzonemassage, waarbij men ervan uitgaat dat er zich op het lichaam zones bevinden die onderling in verbinding staan met alle klieren, bloedvaten,
zenuwen, spieren, organen en andere lichaamsdelen. Dit betekent dat een uitgevoerde prikkel zijn uitwerking heeft in het gebied dat van oudsher (embryologie) een zogenaamde segmentale relatie heeft met het weefsel dat geprikkeld wordt.

Segmentale relatie
Het menselijk lichaam is opgebouwd volgens 'segmenten', zoals een warenhuis met
'etages'.
Organen of lichaamsdelen binnen één segment worden vanuit dezelfde ruggemergswortels
geïnnerveerd (van zenuwen voorzien): ze hebben hun segmentale innervatie
gemeenschappelijk (behoren tot dezelfde 'etage').
Bijvoorbeeld een prikkel ontstaat in een orgaan en deze prikkel komt binnen in het
ruggenmerg en kan vervolgens alle lichaamsdelen binnen de betreffende segmenten
bereiken.
Een segmentale relatie betekent dus dat er een relatie en een onderlinge samenwerking
bestaat tussen organen, huid, spieren, bloedvaten en skelet. Die relatie is gebaseerd op onderlinge verbondenheid (dezelfde 'etage'). Een segment bestaat o.a. uit de volgende onderdelen:
Huid
Spieren
Botten, kapsel, banden
Organen
Zenuwweefsel
Bloedvaten
Wanneer een storing binnen een segment optreedt, is deze het eerst zichtbaar (via inspectie) en voelbaar (via palpatie) in het onderhuids bindweefsel. Door verminderde stofwisseling treedt uitdroging op met huidintrekkingen (zichtbaar) en huidverklevingen (voelbaar) tot gevolg. Er is dan sprake van een segmentale dysregulatie (verstoring). Door deze zones te stimuleren worden ook organen gestimuleerd en zullen blokkades verdwijnen. De doorbloeding van de huid neemt toe en de staat van het bindweefsel wordt hierbij verbeterd. Bindweefselmassage kan voor verschillende indicatie op verschillende manieren toegepast worden.
Afname van weefselspanning, functieverbetering en preventieve verergering van bestaande
klachten kunnen tot positieve resultaten van de bindweefselmassage worden gerekend.

Afname weefselspanning
De spanning van de bindweefselzone neemt af. Bij deze bindweefselzone betekent dit tastbare vermindering of verdwijning van de weefselspanning, soms ook zichtbaar minder intrekking. De diepte technieken voelen minder scherp aan.

Functieverbetering
Soms zijn orgaanfuncties meetbaar veranderd, pijnklachten van verschillende aard kunnen verdwijnen. Circulatieverbetering.

Preventie van verergering van de bestaande klachten
Vanuit een zone kan een orgaan een reactieve prikkel ontvangen, die de functie van dat orgaan ongunstig kan beïnvloeden. Ook door uitbreiding van de spanning vanuit deze zone kunnen ook andere zones (en dus ook organen en lichaamsdelen) ongunstig in hun functie worden beïnvloed.
Door spanningen in het bindweefsel zullen de onderliggende structuren van het bewegingsapparaat in hun functie beperkt worden. Door het behandelen van de bindweefselzones kunnen juist deze ongunstige invloeden worden beperkt en de klachten voor kortere of langere tijd verdwijnen of verminderen.

E-mailen
Bellen
Map